Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Blerick 2 - 't Pionneke 2

Zondag 13 december speelde we thuis ons derde wedstrijd tegen 't Pionneke uit Roermond. Op papier een sterker tegenstander en misschien wel een titelkandidaat. Het is ons eerste jaar in de 1ste klasse en onze doelstelling is behoud in deze klasse en aangezien we de eerste twee wedstrijden hadden gewonnen had ik als teamleider ieder de opdracht gegeven, om vrijuit te spelen voor eigen resultaat en dat hebben we gedaan.

We hebben de match verloren, maar dat hebben we meer aan ons zelf te danken dan aan de tegenstander. Lees ook het verslag van Dai.


Bord 1: Henri van den Bersselaar - José Alonso: 1-0
José (1751) kreeg een lastige tegenstander met een rating van 1864. Eigenlijk is er in de partij niets aan de hand totdat José op zet 16 een verkeerde beslissing neemt. Daarna gaat het berg afwaarts.

IMG_0306.JPG

Bord 2: Hans Janssen - Rob Loose: 0-1

 

Bord 3: Robin Meinders - Mari Jacobs: 0-1
Commentaar van Mari is in de partij verwerkt.

Bord 4: Simon Plukkel - Simon Karsten: 0-1
De partij van de Simon's. Ik kreeg het gevoel dat mijn tegenstander zich had voorbereid op mijn opening en dat heeft hij dan slim gedaan. Het werd een 'aparte' partij.

Bord 5: Hans Akkerboom - Frank van Overbeek: 0-1
De psychologie van het schaakoffer.

Van een offer in een schaakpartij spreek je als er een stuk wordt weggegeven zonder er een gelijkwaardig stuk voor terug te krijgen. De bedoeling van zo’n offer is dat er stellingsvoordeel behaald wordt, waarna een goed voorbereide en snelle aanval kan plaatsvinden. Zo’n actie kost veelal wel materiaal. Doorzie je de bedoeling van het offer, dan neem je dit natuurlijk niet aan.

Het meest spectaculaire offer is natuurlijk het dameoffer. Zo is een verhaal bekend dat de Tsjechoslowaakse schaakmeester Hort in een toernooi in Oberhausen zo in de war werd gebracht door een dameoffervan Keres, dat hij van zijn stoel viel.  Het beroemdste dameoffer werd in 1956 gebracht door Bobby Fischer in een partij tegen Robert Byrne in het Rosenwald-toernooi te New York. Byrne viel op de 16e zet de zwarte dame aan met een loper. Fischer gaf eerst een tussenschaak en op zijn 17e zet verzette hij een loper, in plaats van zijn dame veilig te stellen. Byrne nam het offer aan en vanwege het stellingsvoordeel dat zwart nu had, werden er enkele witte stukken geconsumeerd  en kon Bobby op zijn 41e zet mat aankondigen!!

Tarrasch heeft in zijn tijd onderzoek gedaan op het gebied van schaakpsychologie. Over het onvoorziene offer in het schaken heeft hij gezegd dat dit vaak een schokeffect oproept, waardoor de tegenstander minder goed in staat is kalm en helder na te denken. En inderdaad zie je bijna altijd bij een offer of een andere onverwachte zet een schrikreactie bij de tegenstander, dat wijst op het niet meer geheel normaal functioneren van het zenuwstelsel. Het gevolg is dan dat er minder goede zetten gedaan worden of zelfs echte fouten gemaakt worden.

Er mag wel aangenomen worden dat het effect van deze schok samenhangt met het karakter van de tegenstander. Ook is het een feit dat de schok kleiner zal zijn, naarmate de tegenstander een grotere speelsterkte bezit. Vanwege hun gerijpte speltechniek , beschouwen grootmeesters een offer niet als een schrikaanjagende, maar als een normale handeling, waaraan een wederzijds risico is verbonden.  Het innerlijk afreageren bij grootmeesters valt hooguit op te maken uit enkele kleinigheden. Petrosjan gaat bij een onverwacht offer wat achterover op zijn stoel zitten en lijkt zachtjes een liedje te zoemen. Gligoric trekt zijn wenkbrauwen iets omhoog en anderen die grijnzen een beetje vreemd. Alleen natuurlijk onze Bobby bleef volmaakt rustig en nam kennis van het offer zonder ook maar met z’n ogen te knipperen……

In ieder geval had ik afgelopen zondag mijn tegenstander – Hans – ook een offer aangeboden, wat hij aannam en daarna toch erg onrustig werd. Deze kenmerken waren duidelijk te zien vanwege o.a. het veel verschuiven van zijn stoel en het verfrommelen van zijn plastic broodzakje. Gaandeweg kon je merken dat hij de weg kwijtraakte en nadat hij had opgegeven zei hij na de analyse; ‘hoe heb ik zo stom kunnen zijn, want dat offer klopt echt niet’. Ik denk wel dat hij gelijk heeft (hi, hi, hi….), maar dat mogen jullie zelf uitzoeken met een eventuele ‘Fritz’ er bij wat mij betreft (Fritz zegt, dat hxg4 niet goed is voor wit).

IMG_0320.JPG

Bord 6: Paul van der Wouw - Dai Heinen: 1-0
Paul heeft een prachtige partij gespeeld en heeft het volgende over zijn partij te zeggen.

Bord 7: Paul Koks - Niek Sijbers: 1-0
Niek had een compleet gewonnen stelling en door een stom foutje, gaf hij de partij weg. Doodzonde, maar ja dat is schaken.

Bord 8: Hans Peters - Frank Dupont: 1/2-1/2


Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code