Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Een hart onder de riem

Door Frank van Overbeek


Wit: Frank van Overbeek (1569) - Zwart: Piet Thijssen (1909)

Gisteravond gebeurde het weer. Het woord ‘sinterklaas’ viel. Het betrof een partij van onze Maarten Toll tegen Robert Meilink, waarin de laatste – door een spontane sinterklaas-actie - pardoes een stuk verloor en gelijk opgaf.

Ik weet niet wat het is, maar de laatste tijd zijn er regelmatig sinterklaas-acties te bespeuren in de schaakpartijen van de ‘Blerickse Schaak Vereniging’  maar ook in de ‘Venlo Open’.

Misschien komt dit wel omdat onze goed heiligman de zwarte pietendiscussie zo zat is, dat hij zijn werkterrein aan het verleggen is. Maar als dat zo is, dan moeten we toch zorgen dat hij bij ons geen vaste gast wordt.

Het is echt niet fijn als je partij - waarin je straal gewonnen staat - door één zet om zeep geholpen wordt. Maar ook word je niet vrolijk als je de opgelegde winst niet kan vinden, terwijl al die ‘kiebitzers’ die om je bord staan dit wel zien.

Nu zullen er misschien mensen zijn die zich afvragen wat nu een ‘kiebitzer’ is? Ik geef toe dat het een ouderwets woord is, maar in deze tijd is het nog zeer goed toepasbaar.

Een ‘kiebitzer’ is namelijk een storende toekijker die zijn mond niet kan houden. Bij een kaartspel bijvoorbeeld is dit lastig en vervelend, maar bij het schaakspel is hij gewoon onduldbaar. Ja, je leest het goed, ik gebruik het woord ‘hij’. Want meestal is dit iemand van het mannelijke geslacht die doet alsof hij een grootmeester is en in één oogopslag altijd de beste meent te zien. Helaas, blijkt hij vaak uiteindelijk tot het niveau van de knoeiers te behoren.

Maar goed, we gaan weer terug naar onze sinterklaas. Want, ik durf te zeggen dat ik hem gisteravond heb gezien. Ja, echt waar. En dat in de maand juni, ongelooflijk! Hij was er maar heel even, maar toen ik het besefte was het reeds te laat…………

Wit heeft zojuist op de 34e zet Pd6-c4 gespeeld. De bedoeling van deze zet is om pion d5 de ruimte te geven om tot iets moois te komen, bijvoorbeeld een dame. Ook is het paard naar c4 gespeeld ter ondersteuning van de koning, die zich in een ietwat netelige situatie bevindt. 

Zwart geeft schaak met 34. Tg2. Hierop antwoord wit met 35. Kf1. Je moet wel koelbloedig zijn, maar er is niks aan het handje. Wit staat dik gewonnen.

Zwart speelt 35. Txh2. En nu komt het. Houd je vast! Wit pakt zijn paard om op zijn 36e pd2 te spelen. En dan gebeurt het….. terwijl hij z’n paard nog in de hand had, zag hij opeens sinterklaas. Hij schrikt zo erg, dat hij nog een blik op zijn bord werpt en ziet dat hij zijn toren nog extra kan ondersteunen als hij geen Pd2 speelt, maar Pe3. Alleen sinterklaas weet waarom hij dit zag, maar van alle goden verlaten speelt wit hier 36. Pe3

Ongelooflijk en bizar. Ik hoef je waarschijnlijk niet uit te leggen wat er verder gebeurde. Maar de zwartspeler viel bijna van zijn stoel van het geluk dat hem ten deel viel.

Dus schakers; ‘U zijt gewaarschuwd’. Of je nu in sinterklaas gelooft of niet, maar zie je hem in een schaakzaal dan moet je extra opletten!! De smeerkees.

Vriendelijke schaakgroet, 

Frank




Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code