Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Een kleine les in eindspelstrategie!

Onderstaande stelling komt uit een partij tussen Petrosian en Khazai in 1970.



Wit heeft een duidelijk voordeel omdat in de gesloten stelling het witte paard veel beter is dan de zwarte loper. Wit heeft 2 plannen om te winnen. Plan A is via het doorzetten van b5-b6 en het iets langzamere plan B is de koning naar a4 brengen en de dame naar d2. Dit wint a4 en zou de partij moeten winnen. Zwart probeert een nederlaag te voorkomen door een even bizarre als mooie zet:



Db6!! Dit is een prachtige manier om wit nog een fout te laten maken. De gedachte van zwart is dat hoe ver je ook voor staat, als je niet in de stelling van de tegenstander kunt doorbreken kun je ook niet winnen!



Pxb6+?? De verleiding was te groot voor wit (Wie kan er ook een damewinst met schaak weigeren?). Met deze zet gooit wit helaas wel de winst in de prullenbak.



....xb6 en h4. Wit dacht met deze zet te winnen en de witte dame via Db1 - Dh1 - Dh3 de witte stelling binnen te dringen. h4 was sowieso de enige zet voor wit omdat zwart anders zelf h4 zou spelen en de stelling helemaal dicht zou kunnen gooien met remise tot gevolg. Zwart had echter al op h4 gerekend:



....xh4, Db1, h3! dit beeindigt de partij abrupt omdat het leidt naar een compleet gesloten positie. Dit pion moet genomen worden aangzien anders h2 volgt.



xh3, h5 en ondanks dat wit een dame tegen een loper voor staat is de stelling compleet remise!

Laten we nog even kijken hoe wit wel had kunnen winnen, het plan is al eerder even genoemd:


Mooi voorbeeld van een echt gesloten stelling! En zo zie je maar weer dat geduld in het eindspel wordt beloond.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code