Schaken voor jong en oud in regio Venlo-Blerick!

Gess 1 - Blerick 2 (deel 2)

Zondag 13 maart reden we naar het gezellige Sittard om aldaar tegen GESS te spelen. Voor ons stond er niets meer op het spel en konden we vrijuit spelen. Het weer was heerlijk en de zon scheen dan ook rijkelijk de speelzaal binnen.

Bord 1: Mari Jacobs - Marcel van Haren: 1/2-1/2

IMG_1102.JPG

Bord 2: Theo Nabben - Hans Janssen: 1/2-1/2
Hans zijn partij is hier te lezen. 

Bord 3: Simon Plukkel - Sophie van Stiphout: 1-0

IMG_1093.JPG

Bord 4: Henk Marwa - Frank van Overbeek: 1/2-1/2

Fritz

Het bijna onmogelijke is dan toch gebeurd; ik ben namelijk – sedert kort – in het bezit gekomen van een zogenaamde ‘engine’. Dit is op zich natuurlijk al een vreselijk woord, maar de moderne schaker weet wel wat ik bedoel. In de schaakmond wordt deze engine ook wel ‘Fritz’ genoemd. Deze ‘Fritz’ schijnt ook nog wat soortgenoten te hebben en er wordt gezegd dat je wel heel goed moeten kunnen schaken, wil je er van winnen. Ik heb het geprobeerd en moet toegeven dat ik nog geen echte successen heb weten te behalen tegen dit rekenmonster. Want echt schaken kan dit ding natuurlijk niet, maar wel uitstekend rekenen. Zo goed zelfs, dat het net lijkt alsof het goed kan schaken.

Toch ben ik wel een beetje in de ban geraakt van deze ‘Fritz’ . Want tegenwoordig worden natuurlijk al mijn schaakpartijen beoordeeld door deze engine. Voor mijn schaakego is het niet goed (ik wist niet dat ik zo slecht kon schaken), maar gelukkig zijn mijn tegenstanders van hetzelfde kaliber en dat heft elkaar dan wel weer op. En trouwens, ik heb ook wat schaakpartijen van mijn grote schaakheld Michael Tal laten analyseren en daar is “Fritz’  ook niet vaak erg positief over te spreken. Belachelijk natuurlijk…….

Maar goed, ik zit nog in de experimentele fase met dit rekenmonster en zie er ook wel de humor van in. Allemaal grote groene en vooral veel rode peilen op het scherm van mijn computer en af toe praat dat ding ook en kan er een irritant muziekje gespeeld worden. En wat helemaal leuk is, dat is de zogenaamde beoordeling van een zet. Ben je bijvoorbeeld 0,3 punten gezakt, dan is je laatste zet niet echt goed geweest. Je kan zeggen dat je dan een pion bent kwijtgeraakt. Dat hoeft niet in het echt, want dit kan ook positioneel zo zijn. Ben je bijvoorbeeld na een zet in één keer zo’n 2 ½ punt gezakt, dan heb je meestal wel een stevige blunder gemaakt.

Nu moet ik zeggen dat ik in de laatste L.I.S.B.-ronde (van 16-3-2016) mijn persoonlijk record‘blunderen’ verbroken heb. Volgens ‘Fritz’ namelijk in één keer bijna 10 volle punten naar beneden na een zet van mij , ha, ha, ha…….

Let op!!

Bord 5: Paul van der Wouw - Pim Chatinier: 1/2-1/2

Bord 6: Ruud Werts - Niek Sijbers: 1-0

IMG_1092.JPG

Bord 7: Hans Peters - Theo Verstappen: 1-0 

Bord 8: Paul de Vries - Abdul Rauof Mamund: 1-0

IMG_1097.JPG


Klopt Roland was nog beter geweest, maar ik ben een heer en ik wilde de jongedame niet vernederen.

@Paul: Het punt van 36...Kd5 is dat de witte koning niet naar achteren mag vanwege 37...Kd4. Dus wit moet pionzetjes doen om tijd te rekken. Ik zou persoonlijk 37.h4 proberen want na 37...g4 (enige winnende zet) lijkt wit binnen te kunnen komen via f4. Maar daar heeft wit natuurlijk geen tijd voor. Als wit dat meteen probeert komt weer Kd4 en de e-pion is veel sneller. Dus een zet met de c-pion is gedwongen. Na 38.c4+ komt zwart met 38...Ke5 alsnog binnen op d4, en kunnen de stukken de doos in. Dus 38.c3. Maar 38...c4 is dan weer een probleem. Ofwel zwart kan slaan op b3, ofwel zwarts koning komt op c4, of wit moet de b-pion doorschuiven. En na 39.b4 heeft zwart 39...axb4 40.cxb4 c3! en de witte koning kan nooit die 2 vrijpionnen tegenhouden. Dus zwarts koning is vrij om de witte a- en b-pion op te ruimen, en ook dit is eenvoudig gewonnen.

@Simon vs. Sophie: Wat is er mis met 13.Lxf6 Lxf6 14.Txe8+ Dxe8 15.Dxf6. Ik geef toe dat de dames op het bord blijven, maar je hebt een vol stuk gewonnen in plaats van twee stukken voor een toren. En eerlijk gezegd: die dames zijn toch in jouw voordeel? Na 15...De4 kun je rustig 16.Ld3 doen, gevolgd door 17.Te1 en een keer Te7... Jouw dame staat volop in de aanval, en Sophie blijft passief.

Reageer op dit artikel

Naam
Bericht
(max. 1000 tekens)
Captcha
Neem bovenstaande anti-spam code over in het veld 'code'.
Code